Steriele waterinjecties: zeer geschikt als pijnbestrijding!

Steriele waterinjecties zijn een doeltreffend en veilig middel bij baringspijn. Omdat steriele waterinjecties een niet-medicamenteuze pijnbehandeling is, is het ook zeer geschikt voor gebruik bij een thuisbevalling. Wij hebben allemaal een training gevolgd om deze methode van pijnstilling veilig te kunnen toepassen en we kunnen deze injecties zowel thuis als in het ziekenhuis geven.

Ongeveer 1/3 van de vrouwen ervaart tijdens de bevalling de pijn voornamelijk in de rug. Voor deze groep zijn steriele waterinjecties het meest effectief. De methode wordt al ruim 30 jaar toegepast in onder andere de Scandinavische landen en het is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoek komt naar voren dat de behandeling effectief is tegen pijn en er geen bijwerkingen zijn voor jou of je baby.

Hoe werkt het? De behandeling bestaat uit 4 injecties met steriel water die worden gezet in de huid van de onderrug.
De injectie bevat steriel water waar geen medicatie aan is toegevoegd. De prik zelf is gevoelig en kan als pijnlijk ervaren worden maar dit trekt na een paar minuten weg. Na 1 à 3 weeën voel je dat de pijn van de weeën minder wordt. Het effect houdt ongeveer 1 à 3 uur aan. Of de behandeling effectief is weet je al binnen 15 minuten na het zetten van het steriel water. De behandeling kan desgewenst elke 2 uur herhaald worden. Er zijn aan deze behandeling geen extra kosten verbonden. Wat als het niet voldoende werkt? Mocht de behandeling voor jou (te) weinig effect hebben, dan kunnen we kijken of je een andere vorm van pijnstilling kunt krijgen.

Dit nieuwsbericht is geplaatst op 22-06-13. Bekijk ook ons nieuwsarchief.