Bewegingen van de baby

Wanneer je je baby voelt bewegen geeft dit vaak een bevestigend en vertrouwd gevoel. Gemiddeld worden rond de 20 weken voor het eerst bewegingen van de baby waargenomen. Aan het begin is dit zwak en voelt dit als ‘vlinders’ of ‘springen van belletjes’. Later worden de bewegingen sterker. Je baby ontwikkelt een eigen ritme in de bewegingen, waardoor het op bepaalde momenten van de dag actiever zal zijn.

Vanaf 27 weken in de zwangerschap verwachten we dat je baby regelmatig en elke dag beweegt. Jij weet wat normaal is voor je kindje! We adviseren dan ook om vanaf 27 weken de bewegingen van je baby in de gaten te houden. Mocht je van de een op andere dag merken dat je baby een stuk minder beweegt dan wat je gewend bent, adviseren we rust te nemen. Vaak gaat de baby weer bewegen als je op je linkerzij gaat liggen en contact maakt door je hand op de buik te leggen. Iets eten of drinken en een warme kruik kan ook helpen. Mocht je na twee uur rust en focus alsnog merken dat je baby niet goed beweegt, bel ons dan altijd op ons 06-nummer (06-52520705). Je kan hier nooit te vaak voor bellen!

Aan het einde van de zwangerschap (na 32 weken) kan je merken dat de bewegingen anders worden. Dit komt doordat de ruimte in de buik minder wordt. Het is dus normaal dat je baby dan anders gaat bewegen, maar de frequentie van de bewegingen moet wel gelijk blijven.

Wanneer je merkt dat je baby minder goed beweegt of de bewegingen veranderen, vragen we je contact met ons op te nemen. Wanneer we uit je verhaal opmaken dat je baby minder beweegt, willen we graag controleren of het goed gaat met je baby. Dit doen we door naar het hartje te luisteren.

Wanneer je ons belt, spreken we af op de praktijk of komen we bij je thuis langs.

Als we naar het hartje hebben geluisterd, zullen we je voor een aanvullend hartfilmpje naar het ziekenhuis verwijzen. Door het hartfilmpje kunnen we met meer zekerheid zeggen of het goed gaat met je baby.

Volgens protocol wordt het hartfilmpje de volgende dag nogmaals herhaald.

Stappenplan bij verminderde beweging van je baby

  1. Je bent 28 weken of langer zwanger en voelt minder bewegingen.
  2. Focus twee uur op je baby door te rusten op je linkerzij. Maak contact met je buik door bijvoorbeeld een warme kruik tegen je buik aan te leggen.
  3. Bij twijfel of blijvend minder bewegingen: bel 06-52520705
  4. We komen op extra controle thuis of op de praktijk
  5. We laten een hartfilmpje laten maken in ’t Lange Land ziekenhuis