Algemene informatie Corona Virus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het Coronavirus heeft een grote impact op iedereen. Zeker nu de overheid heeft opgeroepen om zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Wat betekent dit als je zwanger of net bevallen bent?

Als verloskundigen doen wij ons uiterste best om de kans op besmetting en verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te houden. Daarom gaan wij op een andere manier werken. Dit betekent: meer telefonische afspraken en minder controles in de praktijk als die niet noodzakelijk zijn.

Dit is een moeilijke en onzekere tijd, zeker als je zwanger bent. Ondanks alle maatregelen die genomen moeten worden om verspreiding van het virus tegen te gaan zullen wij er alles aan doen om deze bijzondere periode in jouw leven en die van je partner op de beste manier te begeleiden. Als verloskundige zijn wij goed in risico en medische noodzaak inschatten, aan de hand van deze inschatting bespreken wij met jou welke zorg jij nodig hebt.

Belangrijkste maatregelen

Om de verloskundige zorg rond jouw zwangerschap, bevalling en kraambed zo goed en veilig mogelijk te kunnen blijven geven, worden nieuwe maatregelen genomen. Dit betekent het volgende:

 • Heb je de komende weken een afspraak op de praktijk, dan word je in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige.
 • Tussen de 16-27 weken zwangerschap zijn controles op de praktijk niet medisch noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, we kiezen ervoor deze controles telefonisch te doen. Dit overlegt de verloskundige met je. Uiteraard gaat de 20 weken-echo wel gewoon door.
 • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat alleen je bloeddruk en je buik wordt gecontroleerd. Als je op de praktijk komt zal gevraagd worden eerst je handen te wassen.
 • Vragen worden telefonisch beantwoord
 • Kom ALLEEN naar de controle en neem geen kinderen of partner mee. Uiteraard kun je wel met je telefoon beeldbellen.
 • Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan.
 • De 6 weken nacontrole wordt telefonisch gehouden.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden worden afgelast, in ieder geval tot 28 april 2020.
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken zo nodig hygiënische hulpmiddelen. In de praktijkruimte is daarom lectuur en speelgoed uit de wachtkamer gehaald.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.

Algemene adviezen

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken:

 • Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

 • Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
 • Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
 • Houd sociale afstand.

Meer informatie

RIVM.nl

Thuisarts.nl

Deverloskundige.nl

Meestgestelde vragen

Het antwoord op de meest gestelde vragen vind je hieronder. Heb je nog andere vragen, neem dan telefonisch contact op met je verloskundige.

Mag ik in bad bevallen?

Ja, je mag nog in bad bevallen.

Niemand wordt meer getest op het Coronavirus. Kan ik een zelftest gebruiken om erachter te komen of ik het Coronavirus heb?

Nee, dat wordt afgeraden.

Mag mijn partner nog bij de bevalling in het ziekenhuis zijn?

Ja, bij een bevalling in het ziekenhuis mag 1 persoon extra zijn.

Ik heb gehoord dat je gescheiden wordt van je baby als je net bevallen bent en het Coronavirus hebt. Is dat zo?

Nee, in Nederland word je niet gescheiden van je baby. In China was dit wel zo, maar nieuwe inzichten hebben geleerd dat dat niet nodig is. We hebben hierover met alle partijen in de geboortezorg afspraken gemaakt hierover, zoals met het ziekenhuis, kraamzorg.

Komt er nog wel een kraamverzorgende in huis?

Je kunt blijven rekenen op de zorg van een kraamverzorgende. Als jij of je partner ziek misschien het Coronavirus heeft (omdat jullie bijvoorbeeld verkouden zijn, keelpijn hebben of hoesten), kan de kraamverzorgende alleen zorg verlenen met de juiste beschermingsmiddelen. Informeer bij de kraamorganisatie hoe zij de zorg aan jullie nu invullen.

Mag ik kraambezoek ontvangen?

Liever geen kraambezoek op het moment dat de kraamverzorgenden in huis is. Dit om (sociale) contacten zoveel mogelijk te voorkomen om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. Advies voor het kraamgezin is daarnaast dat als ze bezoek willen ontvangen, alléén wanneer bezoek geen enkele ziekteverschijnselen heeft.

Ik wil een lactatiekundige om advies vragen. Hoe doe ik dat?

Als je problemen hebt met borstvoeding en het advies van een lactatiekundige is nodig, dan zal de afspraak meestal plaatsvinden via (beeld)bellen. Als er toch praktische hulp aan je kraambed nodig is, dan bespreken de verloskundige en kraamverzorgende dit met jou. Als de lactatiekundige thuiskomt, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen houden

Nepnieuws

Ook wij zien verschillende berichten doorkomen waarvan de waarheid soms lastig te achterhalen is of zelfs fake is. Ben je ongerust of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met je verloskundige.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?

Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet meer vatbaar om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. Er zijn niet genoeg zwangere vrouwen die het Coronavirus hebben gekregen om dit zeker te kunnen weten.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?

We weten niet of een zwangere vrouw ernstiger ziek wordt van het Coronavirus dan een vrouw die niet zwanger is, Wat weten wel dat als een zwangere vrouw ziek wordt van een ander virus ze meer kans heeft op longproblemen.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bevalling?

Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is dan extra belangrijk om de hygiëne maatregelen van het RIVM op te volgen.

Kan ik een miskraam krijgen van Coronavirus?

Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus. Er worden er wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het Coronavirus heb?

Ja. Er is onderzocht of het virus in de borstvoeding over gaat. Dat is niet zo. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondkapje en extra hygiënemaatregelen te volgen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten

(Bron RIVM en KNOV)