Corona maatregelen binnen Verloskundigenpraktijk Kéita

Zwanger zijn tijdens de coronapandemie is niet makkelijk. Zowel in het normale leven als tijdens de zorg rondom je zwangerschap wordt er veel van jou en je partner gevraagd.

Wij vinden het belangrijk om jullie de zorg te kunnen blijven bieden die jullie nodig hebben. Daarom zijn wij genoodzaakt om preventief een aantal maatregelen te treffen. Ze zijn erop gericht om jullie en onszelf zo veel als mogelijk te beschermen.

Gelukkig zijn er op dit moment nog steeds geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij andere personen, of effect heeft op het ongeboren kind.

Zwangerschap

• Kom ZOVEEL MOGELIJK ALLEEN naar de controles! Wanneer je toch iemand wil meenemen, bij bijvoorbeeld de echo, eerste keer hartje luisteren, informatie over de bevalling, dan mag dit max 1 persoon zijn, je partner. Overige familieleden, vrienden en ook kinderen mogen niet mee. Wij laten het aan jullie over zelf de afweging te maken of je partner wel of niet meekomt. Deze maatregel is genomen om de contacten in de praktijk en met de zorgverleners zoveel mogelijk te beperken en hopen hiervoor op jullie begrip.

• Overal binnen de praktijk verzoeken wij jullie om een mondkapje te dragen. Dit vragen wij ook wanneer wij jullie thuis bezoeken in de zwangerschap.

• Wanneer je de praktijk binnenkomt verzoeken wij jullie en evt je partner om eerst je handen goed te wassen met water en zeep.

• De wachtruimte in onze praktijk is niet groot. Om 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden vragen wij jullie wanneer je samen met je partner komt om eerst alleen zelf naar binnen te komen. Wanneer je aan de beurt bent mag ook je partner de praktijk binnen komen.

• De voorlichtingsavonden vinden online plaats. Op onze website zijn de eerst volgende data terug te vinden. Dit geldt ook voor de borstvoedingsinformatieavond van het VSV.

• Wanneer je tijdens de zwangerschap voor controle naar de gynaecoloog wordt doorverwezen is het belangrijk te weten dat je partner vooralsnog niet mee mag. Wanneer je voor een echo moet komen, mag je partner wel mee.

• Bij zwangerschapsconsulten op de verlosafdeling is het verzoek zoveel mogelijk alleen te komen.

• Wanneer je:

• koorts hebt (hoger dan 38 °C) of in de afgelopen twee dagen hebt gehad; • en/of hoest en/of kortademig bent; • en/of verkouden bent (of bent geweest de afgelopen dagen); • en/of een besmetting met corona hebt; • in een oranje of rood risicogebied bent geweest (de afgelopen 10 dagen).

Vragen wij je om NIET naar de praktijk te komen! Neem dan telefonisch contact op met de praktijk.

Ook wanneer een huisgenoot van je deze klachten heeft, of in de afgelopen twee dagen heeft gehad, verzoeken we je NIET naar de praktijk te komen, maar ook dan telefonisch contact met ons op te nemen. Doe een test bij klachten en raadpleeg bij erge griepachtige klachten en/of koorts ook je huisarts.

Het is belangrijk om ons altijd door te geven dat je een test hebt gedaan, ook als de uitslag negatief is!

Bevalling

• Je bevalling kan zowel thuis als poliklinisch in het Langeland Ziekenhuis plaatsvinden.

• Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. Ben je aan het bevallen dan is het voor jou natuurlijk niet nodig om een mondkapje te dragen. Aan je partner vragen wij wel een mondkapje te dragen wanneer er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

• Tijdens de bevalling thuis en in het ziekenhuis mag er 1 begeleider aanwezig zijn, dit zal meestal je partner zijn. Een geboortefotograaf mag momenteel niet aanwezig zijn bij de bevalling in het ziekenhuis. In overleg met de verloskundige kan dit eventueel wel bij een thuisbevalling, mits we voldoende afstand kunnen houden. Vanzelfsprekend mogen geen mensen aanwezig zijn met klachten passend bij het coronavirus.

• Als je door omstandigheden in het ziekenhuis moet blijven, is er gedurende de hele opname 1 vaste bezoeker welkom (in de meeste gevallen is dit dus je partner). Je partner mag eventueel blijven slapen, als er voldoende bedden zijn. Oudere broers en zussen uit hetzelfde gezin mogen momenteel niet op bezoek komen tijdens de opname op de verlofafdeling of de kinderafdeling.

• Indien jij of een huisgenoot rondom de bevalling klachten heeft van koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of verkoudheid en/of een bevestigde corona infectie heeft, meld dit dan als je ons belt!

Kraamtijd

• Vanwege corona doen wij de kraamvisites zowel fysiek als telefonisch. Aan het begin van de week spreken we samen met jullie af wanneer we telefonisch contact hebben of langs komen voor bijvoorbeeld de controles of de hielprik. Wanneer de visite telefonisch is spreken zowel met jullie als de kraamzorg de controles door.

• Wanneer we bij jullie thuis langs komen stellen we het op prijs wanneer er zo min mogelijk andere mensen (geen visite) aanwezig zijn. De kraamvrouw hoeft geen mondkapje te dragen, ook voor de partner is dit niet nodig indien deze tenminste 1,5 meter afstand kan bewaren en dit ook doet.

• Tijdens aanwezigheid van de kraamverzorgster is het niet toegestaan bezoek te ontvangen.

• Wanneer jij of een van je huisgenoten klachten als koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of verkoudheid hebben of een bevestigde corona infectie, verzoeken wij je dringend ons daarover VOOR onze komst te informeren.

• In bovenstaande situatie, waarin een van de huisgenoten ziek is, wordt alleen de noodzakelijke zorg door de kraamzorg geboden, dat betekent dat er zal worden afgeweken van het aantal vooraf geïndiceerde kraamzorguren. Dit om te voorkomen dat de zorgverleners zelf ziek worden.

• Het consultatiebureau (JGZ) zal meestal niet op huisbezoek komen na de geboorte. In plaats daarvan nemen zij binnen 2-3 weken na de geboorte telefonisch contact met je op. De gehoortest wordt wel weer uitgevoerd.

• Voor de nacontrole met de verloskundige (6-8 weken na de geboorte) wordt een fysieke nacontrole gepland. De baby mag dan mee.

Binnen ons Verloskundig Samenwerkingsverband Zoetermeer zijn er preventief maatregelen opgesteld om uitval van zorg te voorkomen. Wil je meer weten over welke maatregelen er in het Langeland ziekenhuis op de poli gynaecologie, afdeling verloskunde of bij de kraamzorg gelden? Klik dan hier.