Corona maatregelen binnen Verloskundigenpraktijk Kéita

Zwanger zijn tijdens de coronapandemie is niet makkelijk. Zowel in het normale leven als tijdens de zorg rondom je zwangerschap wordt er veel van jou en je partner gevraagd.

Wij vinden het belangrijk om jullie de zorg te kunnen blijven bieden die jullie nodig hebben. Daarom zijn wij genoodzaakt om preventief een aantal maatregelen te treffen. Ze zijn erop gericht om jullie en onszelf zo veel als mogelijk te beschermen.

Gelukkig zijn er op dit moment nog steeds geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij andere personen, of effect heeft op het ongeboren kind.

Zwangerschap

Vanaf 15 december:

 • Vragen wij jullie weer een mondkapje binnen de praktijk te dragen.

 • Ook wij dragen weer een mondkapje tijdens de controles op de praktijk en bij zorg langer dan 15min binnen 1,5m.

 • Mag je partner gewoon weer mee de praktijk in :) Echter wanneer het te druk wordt in de wachtkamer kan het wel zijn dat we je partner toch vragen even op de gang of buiten te wachten zodat voor iedereen de 1,5 afstand mogelijk blijft.

 • Broertjes en zusjes zijn welkom op de praktijk, maar vragen wij jullie hier wel terughoudend in te zijn.

 • Mag er tijdens het spreekuur één huisgenoot mee.

 • Tijdens echo’s vragen wij jullie geen kinderen mee te nemen.

 • Bij zwangerschapsconsulten op de verlosafdeling is het verzoek alleen te komen.

Bevalling

 • Je bevalling kan zowel thuis als poliklinisch in het Langeland Ziekenhuis plaatsvinden.

 • Heeft het Lange land Ziekenhuis sinds 16 juli weer een mondkapjesplicht. Tijdens consulten worden jullie beiden verzocht een mondkapje te dragen. Bij de bevalling alleen je partner of begeleider. Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. Ben je aan het bevallen dan is het voor jou natuurlijk niet nodig om een mondkapje te dragen. Aan je partner vragen wij wel een mondkapje te dragen wanneer er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

 • Tijdens de bevalling thuis mag er naast je partner nog een 2e persoon aanwezig zijn. In het ziekenhuis mag er maar 1 begeleider aanwezig zijn, dit zal meestal je partner zijn. Een geboortefotograaf mag momenteel niet aanwezig zijn bij de bevalling in het ziekenhuis. In overleg met de verloskundige kan dit eventueel wel bij een thuisbevalling, mits we voldoende afstand kunnen houden. Vanzelfsprekend mogen geen mensen aanwezig zijn met klachten passend bij het coronavirus.

 • Als je door omstandigheden in het ziekenhuis moet blijven, is er gedurende de hele opname 1 vaste bezoeker welkom (in de meeste gevallen is dit dus je partner). Je partner mag eventueel blijven slapen, als er voldoende bedden zijn. Oudere broers en zussen uit hetzelfde gezin mogen momenteel niet op bezoek komen tijdens de opname op de verlofafdeling of de kinderafdeling.

 • Indien jij of een huisgenoot rondom de bevalling klachten heeft van koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of verkoudheid en/of een bevestigde corona infectie heeft, meld dit dan als je ons belt!

Kraamtijd

 • Vanwege corona doen wij de kraamvisites zowel fysiek als telefonisch. Aan het begin van de week spreken we samen met jullie af wanneer we telefonisch contact hebben of langs komen voor bijvoorbeeld de controles of de hielprik. Wanneer de visite telefonisch is spreken zowel met jullie als de kraamzorg de controles door.

 • Wanneer jij of een van je huisgenoten klachten als koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of verkoudheid hebben of een bevestigde corona infectie, verzoeken wij je dringend ons daarover VOOR onze komst te informeren.

 • In bovenstaande situatie, waarin een van de huisgenoten ziek is, wordt alleen de noodzakelijke zorg door de kraamzorg geboden, dat betekent dat er zal worden afgeweken van het aantal vooraf geïndiceerde kraamzorguren. Dit om te voorkomen dat de zorgverleners zelf ziek worden.

 • Het consultatiebureau (JGZ) zal op huisbezoek komen na de geboorte. Binnen 2-3 weken na de geboorte van je baby nemen zij hierover telefonisch contact met je op. Voor de gehoortest krijg je per post een uitnodiging toegestuurd.

 • Voor de nacontrole met de verloskundige (6-8 weken na de geboorte) wordt een fysieke nacontrole gepland. De baby mag dan mee.

Maatregelen binnen ons Verloskundig Samenwerkingsverband Zoetermeer

Binnen ons Verloskundig Samenwerkingsverband Zoetermeer zijn er preventief maatregelen opgesteld om uitval van zorg te voorkomen. Wil je meer weten over welke maatregelen er in het Langeland ziekenhuis op de poli gynaecologie, afdeling verloskunde of bij de kraamzorg gelden? Klik dan hier.

Belangrijk

We willen je wel vragen nog steeds bij binnenkomst je handen te wassen en om 1,5m afstand van elkaar te houden. Ook blijft het belangrijk om met klachten, zoals koorts, verkoudheid of hoesten niet naar de praktijk te komen. In overleg zullen we dan een nieuwe afspraak met je plannen.

Ook wanneer een huisgenoot van je deze klachten heeft, of in de afgelopen twee dagen heeft gehad, verzoeken we je NIET naar de praktijk te komen, maar ook dan telefonisch contact met ons op te nemen. Doe een test bij klachten en raadpleeg bij erge griepachtige klachten en/of koorts ook je huisarts.

Het is belangrijk om ons altijd door te geven dat je een test hebt gedaan, ook als de uitslag negatief is!