Belinstructies

Instructies

Bel ons altijd op de diensttelefoon (06-52520705):

  • Bij ongerustheid
  • Eerste kind: Als je een uur lang weeën om de 4 minuten hebt, die ongeveer 60 seconden duren
  • Tweede of volgend kind: bij sterke weeën om de 5 minuten tenzij anders is afgesproken
  • Als het vruchtwater gekleurd is
  • Als de vliezen breken en het hoofdje niet is ingedaald
  • Bij helderrood bloedverlies (maandverband vol)
  • Als je ons nodig hebt

Bel ALTIJD als je voor de 37ste week weeën, vruchtwater of bloedverlies hebt.

Weeën

Als je je eerste kindje verwacht mag je ons bellen wanneer je een uur lang weeën hebt om de 4 minuten die een minuut duren. Houdt er wel rekening mee dat de bevalling van het eerste kindje gemiddeld gesproken 12 tot 24 uur duurt, waarvan de eerste paar centimeter van de ontsluiting de meeste tijd in beslag neemt. Als je een tweede of volgend kindje verwacht, kan de ontsluiting een stuk sneller gaan. Wanneer je denkt dat je ons nodig hebt, kan je ons bellen.

Het breken van de vliezen

Wanneer je vliezen overdag breken, bel ons dan direct. Probeer wat van het vruchtwater op te vangen of doe een maandverband in. Wij komen dan bij je thuis kijken en naar het hartje van de baby luisteren. De weeën hoeven op dit moment nog niet te beginnen. Het kan goed mogelijk zijn dat ze pas uren later beginnen. Je hoeft niet bang te zijn dat de baby uitdroogt. Als de baby na 24 uur gebroken vliezen nog niet is geboren, zullen we je doorsturen naar de gynaecoloog.

Als de vliezen ’s avonds laat of ’s nachts breken en het vruchtwater helder is van kleur hoef je ons niet direct te bellen. Laat ons dit wel de volgende ochtend weten of bij regelmatige weeën om de 4 à 5 minuten. Het vruchtwater kan ook wat rozig zijn en er kunnen wat witte vlokjes aanwezig zijn, ook dit is normaal. Je kunt een maandverband indoen en proberen te gaan slapen. Wij komen in de ochtend bij je langs en bespreken hoe het vanaf dan verder zal gaan.

Indien de vliezen breken en het water is groen, geel of bruin van kleur, bel ons dan direct. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Dit is geen reden tot paniek, we willen de baby dan echter wel wat beter in de gaten houden en zullen je dan overdragen aan de verloskundige en dienstdoende gynaecoloog van het ziekenhuis. Zij kunnen je kindje door monitoring continue in de gaten houden en zonodig de bevalling bespoedigen.

Bloedverlies

Wanneer je ruim helderrood bloedverlies hebt (maandverband vol), bel ons dan direct op. Doe een maandverband in zodat we de hoeveelheid kunnen bekijken. Tijdens de weeën kun je ook helderrood bloedverlies hebben. Dit noemen we ‘tekenen’. De baarmoedermond gaat dan ontsluiten en daar kunnen wat bloedvaatjes bij kapot gaan. Dit is niet erg.

De slijmprop

Verlies je de slijmprop dan wil dit niet zeggen dat de bevalling begint. Dit kan gepaard gaan met wat rozig bloedverlies. Je hoeft ons hiervoor ook niet te bellen.

Maak je je om welke reden dan ook zorgen dan mag je ons altijd bellen!