Veel voorkomende klachten

Misselijkheid

Misselijkheid is vaak een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Dit komt doordat het hcg hormoon ervoor zorgt dat de zwangerschap in stand blijft. Het hormoon progesteron vertraagt onder andere de darmwerking en daardoor kun je je beroerd voelen. Als je het door de misselijkheid moeilijk vindt om te eten en daardoor wat afvalt, is dat meestal geen reden tot zorg. Als je helemaal niets meer binnenhoudt is het verstandig contact met ons op te nemen. Advies: Eet ’s morgens voordat je opstaat een cracker. Regelmatig eten, verspreid over de dag, helpt misselijkheid vaak tegengaan. Ook gember kan helpen voor de misselijkheid. Zowel de gember in capsules, gemberpoeder of verse gember is effectief gebleken. Ook etherische oliën op basis van pepermunt of kruisemunt kunnen er voor zorgen dat je misselijkheid verminderd. Je kan een paar druppels olie op een zakdoek doen en hieraan ruiken wanneer je voelt dat de misselijkheid opkomt. Wat je ook eventueel zou kunnen proberen is nux vomica, Cyclizine of meclozine.

Vermoeidheid

Vaak heb je in de eerste drie maanden van de zwangerschap veel meer behoefte aan slaap. Ook kun je wat moeite krijgen met de concentratie. Geef toe aan de vermoeidheid en luister goed naar je lichaam. Als je kinderen hebt die overdag nog slapen, ga zelf ook even liggen. Vaak is deze vermoeidheid na de derde maand verdwenen. Later in de zwangerschap, kun je last krijgen van slapeloosheid. Je moet vaak plassen of de baby is juist ’s nachts erg actief en houd je daardoor wakker. Maatregelen die je kunt nemen zijn het aantal kopjes koffie te minderen en ’s avonds alleen maar kruidenthee te drinken. Advies: Neem ’s avonds een Lavendel bad van Weleda. Een tweede middel wat je kunt gebruiken voor het slapen gaan is Avena nervositeit. Dit medicijn waarin haver is verwerkt roept op tot loslaten en afstand nemen. Gebruik voor het slapen gaan 10-20 druppels innemen met wat water of masseer je schouders, nek en voorhoofd voor het slapengaan met rustgevende lavendelolie van Weleda

Striae

In de eerste drie maanden is er van de zwangerschap nog niet veel te zien, maar daarna gaat het hard. Je borsten, buik, billen en bovenbenen nemen in omvang toe. Sommige vrouwen hebben een elastische huid, zodat deze mooi mee rekt. Echter bij de meeste vrouwen is de huid niet berekent op deze rek. Er ontstaan dan scheurtjes in het onderhuids bindweefsel. Ze hebben de vervelende eigenschap niet meer weg te gaan als je ze eenmaal hebt. Advies: Zodra je buik een beetje begint op te bollen zou je kunnen beginnen met deze dagelijks in te smeren met Arnica Massageolie. Arnica heeft de eigenschap dat het het huidweefsel structuur en vorm geeft. Belangrijk is te weten dat de stevigheid van het bindweefsel erfelijk bepaald is. IJverig insmeren betekent niet altijd dat striae voorkomen kan worden.

Bandenpijn

Je baarmoeder zit vast aan twee banden, die ervoor zorgen dat je baarmoeder netjes op zijn plek in je buik blijft zitten. Als je baarmoeder hard groeit, kunnen je banden dit moeilijk bijhouden. Je kunt dan een stekende pijn ervaren aan de zijkant van je buik en vooral in je liezen. Zodra je banden je baarmoeder weer kunnen bijhouden qua groei is de bandenpijn voorbij. Advies: Als je bandenpijn hebt zou je een warme kruik tegen je buik aan kunnen leggen. Probeer ook zoveel mogelijk onverwachte bewegingen te voorkomen.

Vaginale afscheiding

Doordat de vagina extra goed doorbloedt is, wordt er ook meer afscheiding aangemaakt. Dit hoort er helaas bij. Zolang de afscheiding niet stinkt, niet groen is en je geen jeuk hebt, is dit normaal. Advies: Het best kun je katoenen ondergoed dragen, en zo min mogelijk inlegkruisjes gebruiken. Probeer je vagina ook zo min mogelijk met zeep te wassen.

Obstipatie

Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren in de darmwand. De darmwand werkt hierdoor langzamer en dat kan verstopping veroorzaken. Bij hard persen op de wc is er kans dat er aambeien ontstaan. Aambeien zijn gladde, bolle verdikkingen aan het uiteinde van de anus. Ze kunnen verschrikkelijk jeuken. Advies: Een goede stoelgang kun je bevorderen door regelmatig te eten, veel te drinken en voor voldoende beweging te zorgen. Gebruik extra vezels, zoals gebroken lijnzaad, volkoren producten of zemelen.

Brandend maagzuur

Vooral aan het eind van de zwangerschap kan de baby tegen je maag aandrukken, je kunt dan het zuur krijgen. Vooral ook omdat de spier tussen de slokdarm en de maag verslapt is en het maagzuur wat omhoog kan komen. Advies: Je kunt het voorkomen door kleine maaltijden verspreidt over de dag te eten. Koolzuurhoudende dranken en koffie kun je beter laten staan. Pas op met scherpe kruiden en vet eten. Ook kun je het hoofdeinde van je bed iets omhoog brengen. Je kunt proberen een glas melk te drinken of wat vanillevla te nemen. Werkt dit niet mag je Rennies gebruiken. Ook kun je bij de apotheek anta-gel, regla-pH of graviscon halen.