Manieren van bevallen

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om gewoon op bed te bevallen. Dit kan liggend op je rug, maar ook op je zij is mogelijk. Je partner zit of staat naast je om te helpen tijdens het persen. Het opvangen van de weeën doe je in een houding die voor jou prettig is.

Een andere mogelijkheid is bevallen op een baarkruk. Het voordeel van bevallen op een kruk is dat de zwaartekracht mee kan helpen. Hierdoor kun je je kindje sneller naar beneden persen dan wanneer je op bed ligt. Tijdens het persen zit je partner achter je op een stoel om jou te ondersteunen. Tussen de weeën door is het mogelijk om tegen je partner aan te leunen. Wij zitten naast je op een krukje om je optimaal te coachen tijdens het persen. Als je het fijn vindt is het meekijken via een spiegel mogelijk.

Ook bevallen in water is een optie. Het warme water werkt vaak ontspannend en pijnstillend. Hoe meer je ontspant hoe sneller je bevalling gaat. Ook voor de baby is dit een prettige manier van geboren worden. De overgang van het warme water in de buik naar het warme water in het bad. Je kunt dan ook zelf je kindje aanpakken en op je borst leggen. Het speciale bevalbad wat je hiervoor nodig hebt kun je huren. Ook wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen onder onze begeleiding, is het mogelijk om een bad te huren. We moeten hiervoor wel het ziekenhuis inlichten. Wanneer de gynaecoloog de bevalling overneemt is het helaas niet meer mogelijk om in bad te bevallen.

Houd er wel rekening mee dat een bevalling heel anders kan verlopen dan je in eerste instantie hebt bedacht. Misschien vind je het helemaal niet fijn op de kruk of in bad. Ook kunnen er complicaties optreden waardoor we je naar de gynaecoloog moeten verwijzen.

Wil nog meer hierover weten bekijk dan eens deze folders:

Jouw bevalling, welke houding past bij jou

Jouw bevalling, hoe bereid je je voor?