Pijnstilling

Bevallen doet pijn. Dat gaan we niet mooier maken dan het is. Maar iedere bevalling is anders en elke vrouw gaat anders om met de pijn.

De pijn die je voelt tijdens de weeën komt door de baarmoedermond die erg gevoelig is. De baarmoedermond wordt door druk van het hoofdje geopend. Deze pijn kun je voelen in je buik, je rug en kan doortrekken naar je benen.

In het begin van de bevalling is de pijn nog niet zo heftig en kun je het beste nog wat afleiding zoeken en je focussen op andere dingen. Probeer bezig te blijven zodat je niet continue aan de bevalling denkt. Wanneer de weeën sterker worden ga je een houding zoeken die voor jou prettig is. Hieronder vertellen we daar meer over.

Omgaan met de pijn

Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf een soort pijnstilling aan. Dit zijn endorfines. Bij de één gebeurd dit meer dan bij de ander. Wanneer je het gevoel hebt dat dit onvoldoende effect heeft zijn er nog een aantal manieren om de pijn te verlichten. Je partner kan je ondersteunen door je onderrug te masseren. Dit geeft vaak al veel verlichting tijdens de rugweeën. Ook kun je in een lekker warm bad gaan liggen of onder de warme douche gaan zitten. Warmte ontspant je spieren waardoor je de weeën als minder pijnlijk kan ervaren.

Soms kan het bovenstaande onvoldoende voor je zijn. Er is dan een vormen van pijnstilling die je zowel thuis als in het ziekenhuis zonder probleem kunt krijgen: de TENS.

Bij het TENS-apparaat plak je 4 plakkers op je rug. Via een knopje kun je jezelf kleine stroomstootjes toedienen. Deze stroomstootjes blokkeren een deel van de pijn zodat deze niet aankomen bij je hersenen en je minder pijn ervaart. Deze vorm van pijnstilling is volledig veilig voor jou en de baby. Veel verzekeraars vergoeden hem.

Wanneer je behoefte hebt aan medicamenteuze pijnstilling zijn er 3 vormen beschikbaar.

Pethidine is een morfineachtig prikje die in je bovenbeen of bil geplaatst wordt. Voorafgaand aan dit prikje wordt er een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt. De baby moet in een goede conditie zijn. Pethidine werkt tussen de 2 en 4 uur. Het haalt niet alle pijn weg, alleen de toppen van de wee. Wanneer je kiest voor pethidine kunnen wij de bevalling begeleiden.

Remifentanil is pijnstilling via een infuus. Ook hierbij wordt er eerst een hartfilmpje gemaakt. Door het infuus krijg je continue een lage dosis pijnstilling. Je krijgt er een knopje bij waardoor je jezelf een extra shot pijnstilling toe kunt dienen wanneer je nog teveel pijn hebt. Bij deze vorm zijn wat meer controles nodig. Zo krijg je een bloeddrukmeter om en een knijper op je vinger om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Ook moet er tijdens de hele bevalling een hartfilmpje gemaakt worden om de conditie van de baby in de gaten te houden. Om deze redenen wordt de bevalling verder begeleid door een verloskundige van het ziekenhuis of de gynaecoloog.

De ruggenprik neemt in principe alle pijn weg als hij goed geplaatst is. De anesthesist spuit via een dun slangetje een verdovend middel tussen je ruggenwervels. Het slangetje wordt aangesloten op een systeem waardoor er continue een verdovend middel wordt toegediend. Ook bij deze vorm moeten jij en de baby goed in de gaten gehouden worden. Je krijgt een bloeddrukmeter om en er wordt continue een hartfilmpje van de baby gemaakt. Ook heb je geen controle meer over je blaas, waardoor je een katheter krijgt. Ook hierbij wordt de bevalling begeleid door een verloskundige van het ziekenhuis of de gynaecoloog.

Meer informatie vind je in de folder van de KNOV