Controles

Tijdens het kraambed komen we geregeld bij je langs om te kijken hoe het met jou en je kleintje gaat. Tijdens deze bezoeken doen we controles en geven we tips en adviezen. We komen de eerste twee dagen elke dag en daarna om de dag, tot ongeveer 8-10 dagen na de bevalling. We zullen tijdens deze controles vooral letten op de volgende punten:

Je baarmoeder

Na de bevalling moet je baarmoeder weer zijn oude vorm gaan aannemen. Dit kleiner worden van je baarmoeder gaat vooral vlak na de bevalling snel. Als je net bevallen bent staat je baarmoeder ongeveer ter hoogte van je navel en zal iedere dag weer iets verder inkrimpen totdat hij na ongeveer zes weken weer net zo groot is als voor de zwangerschap. Dit kleiner worden van je baarmoeder kan gepaard gaan met naweeën. Vooral in de eerste week na je bevalling kunnen deze samentrekkingen pijnlijke krampen in je onderbuik geven. Zeker wanneer je borstvoeding geeft kan je hier meer last van hebben. Als de pijn te hevig wordt, mag je hier paracetamol voor nemen.

Bloedverlies

Bloedverlies na de bevalling is heel normaal. Wanneer de placenta is geboren, blijft er een wondbed achter in de baarmoeder waardoor je bloed verliest. Vaak kun je de eerste paar dagen na de bevalling vergelijken met een hevige menstruatie, waarna het in de dagen daaropvolgend steeds minder zal worden. De eerste paar dagen na de bevalling kun je wat stolsels verliezen. Stolsels bestaan uit samengeklonterd bloed en kunnen variëren in grootte en zijn soms wel zo groot als een grapefruit. Hier hoef je niet van te schrikken, dit is normaal. De eerste paar dagen na de bevalling is het bloedverlies helderrood van kleur en na een aantal dagen wordt het bloedverlies wat bruiner. Het bloedverlies mag zes weken duren, daarna is het wondbed in je baarmoeder geheeld en moet het bloedverlies zijn gestopt. Soms kan het zijn dat het bloedverlies een paar dagen stopt en daarna weer wat rood of bruin bloed verlies geeft, waar eventueel ook weer wat stolsels bij kunnen zitten, dit hoort erbij.

Hechtingen

Wanneer je na de bevalling wat hechtingen hebt gekregen, kan dit erg lastig zijn met zitten. Probeer zoveel mogelijk te rusten. Probeer op een zo hard mogelijke ondergrond te gaan zitten op beide billen. Op deze manier geneest de wond het best. Het hechtmateriaal dat we gebruiken lost in principe vanzelf op. Wanneer je echter veel last hebt van de hechtingen, kunnen we deze een week na de bevalling verwijderen. Soms kan de huid rondom het scheurtje of de knip wat opgezwollen zijn, waardoor het erg gevoelig is. Je kunt zelf het een en ander doen om dit te verzachten, bijvoorbeeld koude kompressen tegen de wond aanleggen. Deze kun je zelf maken door een maandverband nat te maken en in de vriezer te leggen. Het nadeel hiervan is dat maandverband stijf wordt. Je kunt ook wat pindakaas, jam of appelstroop in een plasticzakje doen en dit in de vriezer leggen. Dit bevriest niet en kun je makkelijk vervormen. Doe er iets omheen voordat je het op je huid legt. Soms kan de huid rondom de knip ook wat blauw zijn. Hier kun je Arnica zalf op doen of Arnica korrels/druppels innemen. Voor een goede wondgenezing raden wij ook calendulaspray/gel of groene klei aan.

Je borsten

Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk je kindje zoveel mogelijk aan te leggen. Zeker in de eerste dagen na de bevalling, wanneer de melkproductie nog op gang moet komen. Vaak tijdens de tweede nacht na de bevalling is de baby erg wakker en wil hij/zij veel aan de borst. Door je kindje zoveel mogelijk aan te leggen zul je zien dat je voeding snel goed op gang komt.
Als de voeding goed op gang komt kunnen je borsten hard en gespannen aanvoelen, dit is stuwing. Dit is het gevolg van een grotere doorbloeding en meer aanbod van moedermelk. Tijdens de stuwing kun je ook een lichte temperatuursverhoging hebben, dit is niet erg en je mag hier dan ook gewoon paracetamol voor innemen. Omdat stuwing je pijnlijke borsten kan geven kan je een koel kompres tegen je borsten aanleggen om dit te verzachten. Ook witte kool bladeren tegen je borsten aanleggen werkt verkoelend.