Anticonceptie

Hoewel je hoofd helemaal nog niet naar vrijen staat, met alle gebroken nachten, beginnen we hier in de kraamperiode toch over. De eerste keren dat je weer gaat vrijen is best spannend. Je kunt hechtingen hebben gehad. Hierdoor kan het wat strakker aanvoelen. Ook ben je vaak vaginaal wat droger. We adviseren om de eerste maanden glijmiddel te gebruiken. Ongeveer 4 weken na de bevalling is het mogelijk om weer een nieuwe eisprong te hebben en zou je weer zwanger kunnen worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie die je zou kunnen gebruiken.

Het condoom

Het vrijen met condoom is een hygiënische manier als je nog vloeit. Zeker als je nog borstvoeding geeft is het condoom een ideale oplossing. Gebruik het in het begin wel in combinatie met een glijmiddel.

De anticonceptiepil

Deze pil bevat de hormonen oestrogeen en progesteron. Het zorgt ervoor dat de ovulatie wordt onderdrukt. Door de hormonen die in de pil zitten, wordt de productie van moedermelk beïnvloedt. In de meeste gevallen stopt de borstvoeding. Tevens komen de hormonen in de moedermelk terecht en op deze manier ook bij de baby. Wanneer je borstvoeding geeft, adviseren we om niet de reguliere anticonceptiepil te gebruiken. Wil je de pil gebruiken dan adviseren wij de cerazette. Hier zit maar één hormoon welke samen kan met de borstvoeding. Wanneer je kunstvoeding geeft kun je weer met de pil beginnen tussen de 10e en de 14e dag. Je kunt ook je menstruatie weer afwachten en dan beginnen. Let wel op dat de eerste strip niet veilig is.

De prikpil

De prilpil is een injectie in de bil of bovenarm die er 12 weken lang voor zorgt dat de kans op een zwangerschap heel klein is. De prikpil kan gewoon door de huisarts worden geplaatst. Het voordeel van de prikpil dat je er maar 1 keer in de 12 weken aan hoeft te denken. Een ander voordeel is dat het baarmoederslijmvlies minder wordt opgebouwd waardoor je menstruatie minder heftig worden of zelfs uit kunnen blijven. Het nadeel is dat je wat onregelmatig ongesteld kunt worden, je kunt wat minder zin hebben om te vrijen en ook wat last krijgen van stemmingswisselingen. Ook kan het na het stoppen van de prikpil soms wel een jaar duren voordat je normale cyclus weer terug komt.

De nuvaring

De nuvaring is een flexibele kunststof ring waarin hormonen verwerkt zijn. De ring wordt op de eerste dag van de menstruatie vaginaal ingebracht en kan dan 3 weken blijven zitten. Dagelijks kan de ring gedurende 3 uur verwijderd worden, zonder dat de werking verminderd is. Na drie weken wordt de ring verwijderd, de stopweek gaat dan in. Na een week wordt een nieuwe ring ingebracht. De ring mag gewoon in de afvalbak. Het nadeel van de nuvaring is dat je hem tijdens het vrijen kunt voelen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn omdat de ring elke dag 3 uur verwijderd mag worden. Het voordeel van de nuvaring is dat je er niet elke dag aan hoeft te denken, de ring betrouwbaar blijft ook als je braakt of diarree hebt. Ook kun je de ring gebruiken zonder stopweek, je wordt dan minder vaak ongesteld.

Het spiraal

Er zijn twee soorten spiraaltjes. het koperhoudend spiraal en het hormoon houdend spiraal (Mirena) In het hormoonhoudend spiraal zitten dezelfde hormonen als in de pil, maar in een veel lagere concentratie omdat het niet heel je lichaam door hoeft. De voordelen van de Mirena zijn dat je er niet iedere dag aan hoeft te denken en hij is betrouwbaar wanneer je aan de diarree bent of antibiotica gebruikt. De hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd waardoor de bloedingen veel lichter en ook minder pijnlijk worden. Bij sommige vrouwen stopt de menstruatie zelfs helemaal. De Mirena zorgt er eveneens voor dat het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker wordt, zodat de spermacellen moeilijker in de baarmoeder kunnen doordringen. De spermacellen die alsnog de baarmoeder weten te bereiken worden ook nog eens minder mobiel gemaakt.
De betrouwbaarheid van de Mirena is groot. Je kunt het vergelijken met een sterilisatie. De Mirena blijft voor een periode van 5 jaar zitten. Wil je echter eerder weer zwanger worden, wordt de Mirena eruit gehaald en ben je direct weer vruchtbaar.
Het koperspiraal wordt tegenwoordig niet vaak meer voorgeschreven. Wil je hier meer informatie over neem dan contact op met je huisarts.

Voor meer informatie over anticonceptie kijk op: www.anticonceptie.nl