Voeding

Je wilt voor je kleine natuurlijk het beste, daarom is het belangrijk om van tevoren alvast eens na te denken over welke voeding je wilt gaan geven; borst- of kunstvoeding. In de tekst hieronder wat feiten om je op weg te helpen bij deze belangrijke keuze.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en complete voeding voor jonge kinderen. Uit onderzoeken weten we dat zuigelingen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn en minder allergieën ontwikkelen dan zuigelingen die op een andere manier gevoed worden. Melk van de moeder helpt actief de pasgeborenen te beschermen tegen ziekte. Tijdens zwangerschap geeft de moeder antilichamen door aan haar foetus via de moederkoek. Maar baby’s die de borst krijgen hebben een extra bescherming van antilichamen, andere eiwitten en afweer cellen.

Wanneer je net bevallen bent komt er in je lichaam een proces op gang ter bevordering van de borstvoeding. Colostrum is de eerste moedermelk en verschilt van de rijpere moedermelk. Colostrum is dik romig geel van kleur en bevat veel eiwitten en mineralen. Vet en koolhydraten zijn laag waardoor het licht verteerbaar is. De laxerende werking heeft een gunstig effect op het lozen van de eerste ontlasting (meconium) waardoor overmatig geel zien voorkomen kan worden. De melk is bij elke moeder verschillend van samenstelling en varieert met de lactatieperiode en tijdens het voeden van je kindje. Zo voorzie je de dagelijkse behoefte. De zuigactie van de baby stimuleert de ontwikkeling van de kaak en spraak. Daarbij bevat moedermelk bestanddelen die de ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel begunstigen.

Na een vroegtijdige bevalling is de melk geheel aangepast voor je te vroeg geboren kindje. Het is geheel gericht op een optimale groei (korte termijn) en optimale neurologische ontwikkeling (lange termijn). Als je kindje uitsluitend moedermelk krijgt geeft dit een bescherming tegen allergieën. Als de borstvoedingsperiode langer duurt, draagt dit bij aan een betere en langduriger bescherming. Het geven van borstvoeding heeft ook positieve effecten op de moeder direct na de geboorte en op langere termijn:

  • Minder bloedverlies na de bevalling (minder kans op bloedarmoede).
  • Minder kans op het ontwikkelen van borstkanker pre- menopauzaal.
  • Minder kans op botontkalking.
  • Verminderde kans op eierstokkanker.

Om goed voor je kleintje te kunnen zorgen is het natuurlijk ook heel belangrijk om goed voor je zelf te zorgen. Tijdens het geven van borstvoeding bestaat je eigen voeding uit een basisdieet met o.a. eiwit, vet, koolhydraten en vitamines en mineralen. Als je borstvoeding geeft is het goed om extra calorieën (200-500 kcal) en extra vocht binnen te krijgen.

Borstvoeding geven is een proces van aanleren waarbij een goede begeleiding van essentieel belang is. Goede voorlichting, voorbereiding en begeleiding maken dat borstvoeding geven een succes wordt. De eerste weken zijn vooral om aan elkaar te wennen en samen met je kindje dit proces te leren. Geef het niet te snel op als het niet gaat zoals je had voorgesteld, en vraag om verdere begeleiding. De WHO en UNICEF bevelen aan om exclusief borstvoeding te geven tot de leeftijd van 6 maanden. Veel meer vrouwen genieten van borstvoeding geven en gaan ook veel langer door. Dit is goed voor de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als kind.

Het direct de borst geven na geboorte

De pasgeborene worden geboren met een zoekreflex om de borst te vinden, vast te pakken en zich te voeden. De baby’s hebben huid op huid contact met de moeder, ze blijven zo warm en kunnen ademhaling en hartritme gemakkelijker regelen. De borst geven direct na de geboorte kan helpen om de moederkoek sneller geboren te laten worden, het bloedverlies te verminderen en versterkt de emotionele gehechtheid van de moeder aan de baby. Tot twee uur na de bevalling is de baby vaak erg actief, waarna zij vaak in een diepe slaap vallen.

Belangrijk voor een goed verloop van de borstvoeding:

  • Na de geboorte van het kind, het liefst binnen het uur aanleggen.
  • Inprenting (sterk zuigreflex).
  • Huidcontact (een goede invloed op de hormoonspiegel).
  • Borstvoeding op verzoek (op signalen van de baby letten)
  • Beide borsten in een voeding aanbieden.
  • Geen bijvoeding.
  • De baby bij jou op de kamer laten slapen (rooming in)

Kunstvoeding

Borstvoeding is de eerste keus voor de zuigeling. Het allerbelangrijkste verschil zit hem in de afweer eigenschappen. Deze levende bestanddelen zullen nooit aan kunstvoeding toegevoegd kunnen worden. Als een zuigeling niet gevoed wordt met moedermelk is er een alternatief in de vorm van kunstvoeding. Dit is aanvaardbaar voor de gezonde pasgeborenen. De bereidingen zijn op basis van koemelk of sojabonen. Kunstvoedingen bevatten o.a. geen antilichamen, levende cellen en enzymen. De constante samenstelling van kunstvoeding steekt erg af tegen de steeds wisselende samenstelling van moedermelk. Zij bevatten beduidend meer proteïne dan moedermelk. De proteïne en de vetten zijn fundamenteel verschillend dan die van moedermelk.

Een voorwaarde is dat de veiligheidsvoorschriften nauwkeurig gevolgd worden. Kunstvoeding als bijvoeding kan in sommige medische omstandigheden noodzakelijk zijn. Zoek naar de juiste kunstvoeding die geschikt is voor je kindje. Als je borstvoeding geeft en je zuigeling heeft om medische redenen kunstvoeding nodig kies dan voor een methode om te voeden die verenigbaar is met de borstvoeding. Vinger voeden of het geven van voeding door middel van een speciaal spuitje is een goed alternatief. Begeleiding van een deskundige is aan te bevelen.

Lactatiekundige

In de praktijk werken we samen met een zelfstandige lactatiekundige:

Cora Moerman

Je kunt haar bereiken op nummer: 06-26024976

Lactatiekundige via kraamzorgbureau PKZ

Deze kun je bereiken op nummer: 079- 3431314

Literatuur en nuttige adressen

Als je geïnteresseerd bent om je nog verder te verdiepen in de borstvoeding kun je de volgende boeken lezen en/of websites bezoeken: - Borstvoeding, Broekhuijsen en Kleintjes, 2008 - Begeleiding bij borstvoeding, de Reede, 2009 - Handboek borstvoeding, La Leche League International, 2005