Controles

Eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je contact met ons opnemen. Het eerste gesprek vind plaats als je 7-8 weken zwanger bent. Deze eerste controle duurt ongeveer 60 minuten. We zullen je een aantal vragen stellen over jouw gezondheid en die van je partner, ziekten of bijzonderheden in de familie en eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en bevalling(en). We stellen je deze vragen om een goede risicoselectie te kunnen maken en je uiteindelijk zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Ook zullen wij je informatie geven over het bloedonderzoek en de mogelijkheden van prenataal onderzoek (zie Onderzoeken)

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren 15 minuten. Bij iedere controle vragen we hoe het met jou en je gezin gaat. Ook meten we iedere controle de bloeddruk, houden we je gewicht bij en de groei van de baarmoeder. Daarnaast luisteren we ook naar het hartje van jullie baby.

Later in de zwangerschap letten we ook op de ligging van de baby en het indalen van het hoofdje.

De momenten waarbij je bij ons op controle komt zijn:

  • Tot 20 weken om de 5 weken
  • Tot 28 weken om de 4 weken
  • Tot 32 weken om de 3 weken
  • Tot 36 weken om de 2 weken
  • Tot aan de bevalling iedere week

Mochten er bijzonderheden zijn of willen jullie vaker op controle komen dan wordt het schema aangepast. Het stellen van vragen kan natuurlijk bij elke controle.