Bloedverlies

Vlak voordat je een miskraam krijgt kunnen je zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en gespannen borsten minder worden.

Meestal begint een miskraam met wat bloedverlies. Langzaamaan gaat dit bloedverlies wat meer worden en zul je ook buikpijn gaan krijgen. Uiteindelijk verlies je stolsels en stukjes weefsel van het baarmoederslijmvlies. Vaak zit daar ook het vruchtzakje tussen. Dit is het zakje waarin het kindje, de placenta en het vruchtwater zit. Wanneer je het vruchtzakje verloren hebt, zul je merken dat het bloedverlies en de buikpijn minder worden. Het bloedverlies zal nog ongeveer een week aanhouden en lijken op een menstruatie. Wanneer het vruchtzakje er niet volledig uit is gekomen zal je tijdelijk wat minder bloed verliezen en buikpijn hebben, maar daarna neemt het weer toe. Wanneer het vruchtzakje eruit is gekomen kun je dit opvangen. Als je het prettig vindt kunnen wij bij je langskomen om te zien of het vruchtzakje compleet is.

Het kan ook gebeuren dat je voor de echo komt en dat er bij de baby helaas geen kloppend hartje meer te zien is. Dit noemen we een missed abortion. Je hebt nog geen bloedverlies of buikpijn en voelt je ook nog zwanger. Binnen enkele dagen of soms weken kun je een bloeding verwachten waarmee je lichaam het vruchtzakje afstoot.