Voeding en Leefwijze

Nu je zwanger bent, vinden er een hoop veranderingen plaats in je lichaam. Dit kan uiteindelijk zijn uitwerking hebben op je conditie, waardoor je sneller overbelast kan raken. Je kind verbruikt een hoop stoffen in je lichaam, zoals vitamines en ijzer, om te groeien. Deze vitamines moeten worden aangevuld.

Een gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk. Als je normaal gesproken gezond en gevarieerd eet, hoef je tijdens de zwangerschap niets te veranderen. Een veel gehoorde fabel dat je moet eten voor twee, is dus niet nodig! Goede voeding zorgt ervoor dat zowel moeder als kind niets tekort komt tijdens de zwangerschap. Voor de juiste voedingsadviezen kan je het beste op de site van het voedingscentrum kijken. Hier vind je de juiste adviezen volgens de nieuwste richtlijnen. Ook is daar een handige app te downloaden! Hieronder beschrijven we de belangrijkste voedingsadviezen en leefwijze.

Vitamines

Vitaminesupplementen hebben geen extra gezondheidswaarde als je gezond eet. Als je toch een supplement wilt gebruiken, neem er dan een speciaal voor zwangeren. Hierin zit een lagere dosering vitamine A. Een extra gezondheidswaarde heeft wel de vitamine foliumzuur. Foliumzuur is een B-vitamine die een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de neuraalbuis, waaruit zich later de hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen van het kind. Advies: Slik foliumzuur van 4 weken voor de conceptie (bevruchting) tot en met 10 weken zwangerschapsduur. Tijdens de zwangerschap wordt ook aangeraden extra vitamine D (10 microgram per dag) te gebruiken.

Voeding

In rauw vlees en in ongewassen groenten en fruit komt soms de parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die voor aangeboren afwijkingen bij het kind kan zorgen. Toxoplasmose komt ook voor in kattenontlasting, pas daarom op met het verschonen van de kattenbak. Hetzelfde geldt voor het werken in de tuin. Hierbij kan je het beste handschoenen dragen. Advies: Eet geen biefstuk, halfrauwe rosbief, fricandeau, tartaar, filet américain, salami, rauwe ham of ossenworst. Was groenten en fruit goed, ook de voorgesneden groente uit de supermarkt. Zorg voor goede hygiëne.

Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals het type brie, camembert en roquefort, kunnen de listeria bacterie bevatten. Ook deze infectie kan zorgen voor aangeboren afwijkingen bij het kind. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking “au lait cru”. Advies: Eet geen kaas gemaakt van rauwe melk. Indien je toch een kaas gemaakt van rauwe melk of rauwe melk wil nuttigen, zorg er dan voor dat je het goed verhit.

In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Advies: Eet liever geen lever tijdens de zwangerschap, en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct als leverworst, leverpastei, hausmacher of berliner.

Vis is heel gezond. Neem echter geen voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling en mosselen. Indien je deze producten wilt eten, zorg dan dat ze van tevoren goed verhit worden. Advies: Mijd rauwe vis of schaal- en schelpdieren (oesters), tijdens je zwangerschap. Eet ook geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel deze kunnen verontreinigd zijn met kwik.

Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig. Lijnen wordt tijdens de zwangerschap of de borstvoeding afgeraden. In het vetweefsel van het lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze kunnen vrijkomen bij veel afvallen. Bovendien maakt lijnen het moeilijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daardoor hebben moeder en het ongeboren kind kans op tekorten.

Roken, alcohol en drugs

Verder wordt roken, alcohol- en drugsgebruik afgeraden zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Buiten dat het ongezond is voor je eigen lichaam brengt het een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee voor jullie ongeboren kind.

Medicijnen

Medicijngebruik in de zwangerschap en tijdens de borstvoeding mag alleen met middelen die uitgebreid zijn getest en veilig zijn gebleken. Bij de meest voorkomende klachten zullen we ook bespreken welke medicijnen je hiervoor veilig kan gebruiken.

Bewegen

Sporten is goed voor je lijf. Ook als je zwanger bent. Zeker als je een normale zwangerschap hebt kun je in principe bijna alle sporten blijven beoefenen. Bij sporten wordt de bloeddoorstroming bevorderd, waardoor de bloedtoevoer wordt vergroot en je kind daarmee dus meer voedingsstoffen krijgt. Met regelmatig sporten versterk je ook je spieren en blijft je conditie op peil, wat weer nuttig kan zijn tijdens je bevalling. Er zijn een aantal sporten die niet mogen tijdens de zwangerschap. Skiën, basketballen, parachutespringen en duiken bijvoorbeeld. Bergsporten zijn ook niet aan te raden, gezien de verminderde hoeveel zuurstof in de lucht bij grote hoogtes.

Vrijen

Gemeenschap tijdens je zwangerschap kan geen kwaad. Je kind is goed beschermd in de baarmoeder en heeft tijdens gemeenschap nergens last van. Het kan zijn dat je in het eerste trimester van je zwangerschap helemaal geen zin hebt in gemeenschap door allerlei zwangerschapsklachten. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid of emotionele huilbuien. Hier hebben de meeste vrouwen last van, dus maak je hier geen zorgen over. Het is niet verstandig dat je gemeenschap hebt, op het moment dat je vliezen zijn gebroken, je weeën hebt voor de 37 weken, je vaginaal bloed verliest of als wij aangeven om het beter niet te doen. Dit omdat het de kans op infectie kan vergroten.