Week 01

Je bent nog niet zwanger en toch is dit al je eerste zwangerschapsweek! Waarom deze week toch meetelt? Dat is om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen berekenen wanneer de baby geboren wordt. Om je uitgerekende datum zo goed mogelijk te kunnen berekenen gaan we niet uit van het moment van bevruchting, maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. Door daar negen maanden plus zeven dagen bij op te tellen, kun je zelf berekenen wat de uitgerekende datum is. Dit blijft natuurlijk een schatting. Om deze reden wordt er rond de 10e zwangerschapsweek een echo gemaakt, waarbij jullie kindje wordt opgemeten. Aan de hand hiervan kan de uitgerekende datum nog iets veranderen. Of jullie kleintje ook echt op die dag komt, is afwachten! Het kan namelijk ook zo zijn dat je 3weken voor of 2 weken na deze datum gaat bevallen.

De zwangerschap en het krijgen van een kindje is een mooie en ingrijpende gebeurtenis. Wanneer je besluit om zwanger te willen worden is het een goed idee om een gezonde levensstijl na te leven. In onze praktijk is het mogelijk om zelfs al voordat je zwanger bent op kinderwensconsult te komen. Handig als je meer wilt weten over gezonde en verantwoorde voeding, maar ook wanneer je meer informatie wilt over bepaalde erfelijke aandoeningen die in jullie familie voorkomen.

Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk om foliumzuur (0,4 milligram per dag) te slikken vanaf het moment dat je stopt met de anticonceptie. Foliumzuur verkleint de kans afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip. Foliumzuur moet je in ieder geval innemen t/m je 10e zwangerschapsweek.